Risico’s en waarop te letten bij het nemen van een fine line tattoo

Het aanbrengen van een fine line tattoo brengt risico’s met zich mee. Zorg daarom dat je goed bent uitgerust en genoeg hebt gegeten. Belangrijk is dat je de voorzorginstructies na hebt geleefd. Stel de behandelaar op de hoogte van eventueel medicijngebruik of huidproblemen/ beschadigingen, huid die recent blootgesteld is aan plastische chirurgie of radiotherapie, allergieën, epilepsie, overgevoeligheidsreacties, zwangerschap, of wanneer je borstvoeding geeft. Dit alles kan namelijk de genezing beïnvloeden en meer risico geven op complicaties. Huid die gepigmenteerd is of gelaserd, maar nog niet genezen kan ook het risico op complicaties vergroten.

Controleer op www.veiligtatoeerenenpiercen.nl dat de studio waar je de fine line tattoo wilt laten zetten, een geldige vergunning heeft. Deze vergunning geeft aan dat de studio werkt volgens de meest recente hygiëne norm.

Bij jongeren tussen de 12 en 16 jaar mag alleen een tatoeage gezet worden als de wettelijk vertegenwoordiger aanwezig is. Dit mag echter níet op het hoofd, de hals, de polsen en de handen. Bij kinderen onder de 12 jaar is het op geen enkele plaats op het lichaam toegestaan om een tatoeage te zetten.

Laat nooit een fine line tattoo aanbrengen wanneer je onder invloed bent van alcohol of drugs. Daarnaast laat je ook geen fine line tattoo aanbrengen op moedervlekken, of op plekken waar littekenweefsel zit als gevolg van verwijderde huidkanker.

Tevens dien je ook geen fine line tattoo aan te laten brengen als je een van de volgende aandoeningen hebt:

- Hemofilie of andere bloedstollingsziektes;
- Auto immuunstoornis;
- Epilepsie of hart- en vaataandoeningen;
- Immuun gecompromitteerde ziektes;
- Diabetes; 
- Bepaalde allergieën.

Heb je één van deze aandoeningen of gebruik je antistollingsmiddelen of antibiotica? En wil je toch een fine line tattoo? Overleg dan eerst de mogelijkheden met een arts.

Veel behandelaars laten klanten vooraf een toestemmingsformulier ondertekenen waarin aandacht is voor de gezondheid van de klant. Vul het formulier naar waarheid in om gevaarlijke situaties en complicaties te voorkomen.

Om infecties te voorkomen, is een goede hygiëne tijdens het zetten onmisbaar. Houd daarom in de gaten of je behandelaar hygiënisch werkt. Let hierbij in ieder geval op het volgende:

- De ruimte waar de fine line tattoo wordt gezet is schoon;
- Na tussentijdse pauzes wast of desinfecteert de behandelaar eerst zijn/haar handen voordat hij/zij handschoenen aantrekt;
- Er zijn in ieder geval geen bloed- of pigmentvlekken van een vorige klant zichtbaar;
- De huid schoonmaakt en desinfecteert;
- De behandelaar wast zijn/haar handen voordat hij/zij alle materialen klaarzet; 
- Tijdens het tatoeëren worden schone tissues gebruikt om de huid schoon te maken;
- De tatoeage wordt schoongemaakt met een milde zeep of goedgekeurd huiddesinfectiemiddel met RVG-nummer;
- De naaldmodule komt uit een steriele verpakking en wordt niet met de blote handen aangeraakt. Na het zetten wordt de naald weggegooid; 
- De tatoeage wordt drooggedept met schone tissues of gaasje;
- De tatoeage wordt voorzien van een huishoudfolie, gaasje, wondfolie of pleisterspray en je hierover mondelinge uitleg hebt gehad en indien ook schriftelijke nazorginstructie hebt meegekregen voor de gebruikte methode;
- Direct na het openen van de steriele verpakkingen trekt de behandelaar schone handschoenen aan en zet hij/zij de losse (steriele) onderdelen in elkaar. Direct daarna begint hij/zij met het zetten van de fine line tattoo;            - De tatoeage indien nodig is ingesmeerd met een aftercare zalf (in het geval van huishoudfolie).

Direct na het zetten kan de behandelde huid rood en warm worden, wat opzwellen en pijn doen. Dit is normaal.

Maar neem contact op met je huisarts als:

- Je zorgen maakt over de genezing;
- Je 24 uur na het zetten ineens nieuwe klachten krijgt of de klachten verergeren;
- Je binnen een paar dagen na het zetten van de tatoeage ziek wordt of koorts krijgt; 
- Er 24 uur na het zetten van de tatoeage nog steeds bloed of wondvocht vrijkomt, of er pus uit de tatoeage komt; 
- Lichamelijke klachten zoals jeuk, roodheid en pijn niet afgenomen zijn binnen 48 uur na het zetten;                   - - Je andere symptomen hebt die je niet vertrouwt.                      

Neem ook altijd contact op met een arts als tijdens of direct na het tatoeëren ernstige allergische reacties of andere lichamelijke klachten optreden. Omdat tatoeëerders geen artsen zijn, mogen zij je klachten niet zelf behandelen. Breng de behandelaar ten alle tijden op de hoogte van eventuele infecties of allergische reacties. De behandelaar is namelijk geadviseerd dit te documenteren.

Meer informatie over complicaties bij een tatoeage kun je vinden op de website van de Tattoo poli (www.tattoopoli.nl) in het Alrijne Ziekenhuis te Leiden. Voor advies van de Tattoo poli is een verwijzing van de huisarts nodig.

Als de tatoeëerder de tatoeage heeft afgedekt met een huishoudfolie, een steriel kompres of een niet-steriel, absorberend kompres, mag je dit na 2 tot 4 uur verwijderen. Wondverband van polyurethaanfolie moet vier tot zes dagen blijven zitten; pleisterspray slijt er vanzelf af. Je mag met een tatoeage wel douchen.

Behandel de fine line tattoo als volgt:                             

- Was de tatoeage twee keer per dag met een milde ongeparfumeerde zeep;
- Krab niet aan de tatoeage(wond) en trek geen pigment-korstjes van de huid. Deze laten vanzelf los;
- Dek de tatoeage niet af met pleisters of verband;
- Smeer de tatoeage in met een zalf die je van de behandelaar hebt gekregen of die hij of zij je aanraadt; 

Zorg dat je tijdens het genezingsproces:
- De tatoeage zo min mogelijk aanraakt;
- De tatoeage na het wassen met een schone handdoek droogdept;(was eerst je handen voordat je de huid verzorgt);
- (Bubbel)baden, zwembaden, sauna’s en stoombaden vermijdt (douchen mag wel); 
- De tatoeage niet blootstelt aan zonlicht of de zonnebank.                                    

Als je een tatoeage hebt laten plaatsen dan moet je niet te lang in de zon gaan liggen of je tatoeage goed insmeren met zonnebrandmiddelen. Smeer je tatoeage daarom altijd in met zonnebrand. Het is niet uit te sluiten dat je een tatoeage hebt laten zetten met inkten waarbij door UV-licht kankerverwekkende stoffen vrij kunnen komen. Deze stoffen heten aromatische aminen en die ontstaan uit niet toegestane azokleurstoffen. Er is nog geen bewijs of mensen met een tatoeage door deze stoffen ziek zijn geworden. Hiervoor is uitgebreider onderzoek nodig.