Risico’s en waarop te letten bij het nemen van permanente make up

Het aanbrengen van permanente make up brengt risico’s met zich mee. Zorg daarom dat je goed bent uitgerust en genoeg hebt gegeten. Belangrijk is dat je de voorzorginstructies voorafgaand aan de behandeling hebt nageleefd. Stel de behandelaar op de hoogte van eventueel medicijngebruik of huidproblemen/ beschadigingen, huid die recent blootgesteld is aan plastische chirurgie of radiotherapie, allergieën, epilepsie, overgevoeligheidsreacties, zwangerschap, of wanneer je borstvoeding geeft. Dit alles kan namelijk de genezing beïnvloeden en meer risico geven op complicaties. Huid die eerder gepigmenteerd of gelaserd is, maar nog niet genezen kan ook het risico op complicaties vergroten.

Controleer op www.veiligtatoeerenenpiercen.nl dat de studio waar je permanente make up wilt laten zetten, een geldige vergunning heeft. Deze vergunning geeft aan dat de studio werkt volgens de meest recente hygiëne norm.

Omdat permanente make up altijd op het hoofd wordt aangebracht, is het zetten van permanente make up bij jongeren onder de 16 jaar niet toegestaan. Bij kinderen onder de 12 jaar is het op geen enkele plaats op het lichaam toegestaan om permanente make up te laten aanbrengen.

Laat nooit permanente make up aanbrengen wanneer je onder invloed bent van alcohol of drugs. Daarnaast laat je ook geen permanente make up aanbrengen op moedervlekken, of op plekken waar littekenweefsel zit als gevolg van verwijderde huidkanker.

Tevens dien je ook geen permanente make up aan te laten brengen als je een van de volgende aandoeningen hebt:

- Hemofilie of andere bloedstollingsziektes;
- Auto immuunstoornis;
- Epilepsie of hart- en vaataandoeningen;
- Immuun gecompromitteerde ziektes;
- Diabetes;
- Bepaalde allergieën voor pigmentstoffen of andere materialen waarmee permanente make up wordt gezet;
- Sarcoïdose.                                                                            x

Heb je één van deze aandoeningen of gebruik je antistollingsmiddelen of antibiotica? En wil je toch permanente make up? Overleg dan eerst de mogelijkheden met een arts.

Veel behandelaars laten klanten vooraf een toestemmingsformulier ondertekenen waarin aandacht is voor de gezondheid van de klant. Vul het formulier naar waarheid in om gevaarlijke situaties en complicaties te voorkomen.

Om infecties te voorkomen, is een goede hygiëne tijdens het zetten onmisbaar. Houd daarom in de gaten of je behandelaar hygiënisch werkt. Let hierbij in ieder geval op het volgende:

- De ruimte waar de permanente make up wordt gezet, is schoon;     
- Direct na het openen van de steriele verpakkingen trekt de behandelaar schone handschoenen aan en zet hij/zij de losse (steriele) onderdelen in elkaar. Direct daarna begint hij/zij met het zetten van de permanente make up;
- Er zijn in ieder geval geen bloed- of pigmentvlekken van een vorige klant zichtbaar; 
- De behandelaar wast zijn/haar handen voordat hij/zij alle materialen klaarzet; 
- Na tussentijdse pauzes wast of desinfecteert de behandelaar eerst zijn/haar handen voordat hij/zij handschoenen aantrekt;
- De naaldmodule komt uit een steriele verpakking en wordt niet met de blote handen aangeraakt. Na het zetten wordt de naald weggegooid;
- Tijdens het pigmenteren worden schone wattenschijfjes gebruikt om de huid schoon te maken.
- De huid schoonmaakt en desinfecteert;                                     

Ook wanneer de permanente make up hygiënisch wordt gezet en goed wordt verzorgd, kun je soms lichamelijke klachten krijgen. Klachten zoals een allergische reactie op de pigmentstoffen of een ontsteking van de permanente make up.

Direct na het zetten kan de behandelde huid rood en warm worden, wat opzwellen en pijn doen. Dit is normaal.

Maar neem contact op met je huisarts als:

- Je zorgen maakt over de genezing;
- Je 24 uur na het zetten ineens nieuwe klachten krijgt of de klachten verergeren;
- Je binnen een paar dagen na het zetten van de permanente make up ziek wordt of koorts krijgt; 
- Er 24 uur na het zetten van de permanente make up nog steeds bloed of wondvocht vrijkomt, of er pus uit de permanente make up komt;
- Lichamelijke klachten zoals jeuk, roodheid en pijn niet afgenomen zijn binnen 48 uur na het zetten;
- Je andere symptomen hebt die je niet vertrouwt.       

Neem ook altijd contact op met een arts als tijdens of direct na het zetten van permanente make up ernstige allergische reacties of andere lichamelijke klachten optreden. Omdat aanbieders van permanente make up geen artsen zijn, mogen zij de klachten niet zelf behandelen. Breng de behandelaar ten alle tijden op de hoogte van eventuele infecties of allergische reacties. De behandelaar is namelijk geadviseerd dit te documenteren.

Nieuwe permanente make up is vergelijkbaar met een schaafwond. Een slechte, onhygiënische verzorging kan tot wondinfecties en littekenweefsel leiden. Bovendien kunnen wondinfecties de permanente make up beschadigen. Als je de permanente make up goed verzorgt, duurt het twee tot zes weken tot de behandelde huid genezen is.

Behandel de permanente make up als volgt:                                  

- Behandel permanente make up conform de nazorginstructies; 
- Indien de permanente make up na het douchen nat mocht zijn geworden, dep het gebied met een schone handdoek droog;
- Krab niet aan de behandelde huid en trek geen pigment-korstjes van de huid. Deze laten vanzelf los;  

Zorg dat je tijdens het genezingsproces:
- De behandelde huid zo min mogelijk aanraakt (was eerst je handen voordat je de huid verzorgt);
- De behandelde huid niet afdekt met pleisters of verband;
- (Bubbel)baden, zwembaden, sauna’s en stoombaden dienen te worden vermeden (douchen mag wel, maar let op, de permanente make up mag niet nat worden);  
- De behandelde huid niet blootstelt aan zonlicht of de zonnebank.                                                                             

De behandelde huid blijft ook na genezing erg gevoelig voor zonlicht. Smeer je permanente make up daarom altijd in met zonnebrand.